Door ENW uitgebrachte adviezen
Zoeken in de index
Resultaten
Aan Waterschap Limburg.
Het ENW is gevraagd advies uit te brengen over de toepassing van het Shields-Darcymodel voor piping zowel voor Limburg als landelijk voor het beoordelen en ontwerpen.
Aan directoraat-generaal Water en Bodem en het Hoogwaterbeschermingsprogramma.
Het ENW stelt voor zes cases uit geplande HWBP-projecten te omarmen en voor elk een organisatie aan te wijzen die het voortouw neemt in de doorontwikkeling van een meet- en monitoringprogramma.
Aan de deltacommissaris.
HKV lijn in water heeft voor de provincie Limburg verschillende alternatieven voor de huidige normen in de Maasvallei verkend. De deltacommissaris verzocht het ENW de inhoudelijke uitgangspunten van het HKV-rapport tegen het licht te houden en daarnaast twee aanvullende vragen te beantwoorden.
Aan Waterschap Limburg.
De resultaten van onderzoek in de Deltagoot naar de sterkte van glaspanelen als waterkering zijn aan het ENW voorgelegd. De algemene indruk is zonder meer positief.
Aan Waterschap Rivierenland en Projectoverstijgende Verkenning Piping.
Het ENW is van mening dat de drempel voor het opzetten van een meetnet door deze Handreiking verlaagd is. Het is een gestructureerd en praktisch opgezet document.
Bij dit advies hoort de Achtergrondrapportage Naar geloofwaardige overstromingskansen (pdf, 751 kB).
Aan directoraat-generaal Water en Bodem.
Het ENW is gevraagd te adviseren welke elementen belangrijk zijn om op korte en middellange termijn op te pakken om de processen en instrumenten voor het beoordelen en ontwerpen te verbeteren.
Aan Rijkswaterstaat Water, Verkeer en Leefomgeving.
Het ENW vindt de werkwijzer een mooi en goed leesbaar document. Het biedt een grote verbetering ten opzichte van de Leidraad Kunstwerken uit 2003.
Aan Waterschap Rivierenland en Projectoverstijgende Verkenning Macrostabiliteit.
De POV-publicatie Langconstructies beschrijft de actuele kennis over stabiliteitsverhogende langsconstructies in waterkeringen. Deze publicatie is een belangrijk document en kan in uitvoeringsprojecten bepalend zijn in de keuze voor constructieve versterkingsmogelijkheden van dijken.
Aan ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, directoraat-generaal Water en Bodem.
In de huidige ontwerppraktijk bij het versterken van waterkeringen wordt uitgegaan van klimaatscenario’s van het KNMI (KNMI’14, en voor rivieren KNMI’06). Bij het ontwerpen van waterkeringen wordt aanbevolen het scenario te gebruiken dat past bij een wereldwijde temperatuurstijging van ongeveer 4 graden in 2100 (aangeduid met W of W+).
Bij dit advies hoort het Achtergrondrapport Impact zeespiegelstijging op hoogwaterveiligheid (pdf, 1.2 MB).
Aan de minister van Infrastructuur en Waterstaat.
Recente onderzoeken tonen aan dat de zeespiegelstijging mogelijk hoger uitvalt en zich sneller voltrekt dan de scenario’s die worden gehanteerd in het Deltaprogramma.