Door ENW uitgebrachte adviezen
Zoeken in de index
Resultaten
Aan Waterschap Rivierenland en Projectoverstijgende Verkenning Macrostabiliteit.
Het ENW onderschrijft dat de Eindige Elementen Methode de voorkeursmethode is om waterkeringen met constructieve elementen door te rekenen en vindt het positief dat deze aanpak door de POV-M verder is uitgewerkt.
Aan Waterschap Rivierenland en Projectoverstijgende Verkenning Macrostabiliteit.
Het ENW is van mening dat de publicatie Vernagelingstechieken een goed rapport is qua inhoud en uitvoering. De genoemde vernagelingstechnieken worden grondig behandeld wat betreft ontwerpen, uitvoeren, beoordelen en beheren.
Aan Waterschap Noorderzijlvest.
Waterschap Noorderzijlvest heeft na de eerste consultatie van het ENW in 2014 veel nader onderzoek uitgevoerd naar onder andere het omgaan met een fundatie op staal in plaats van op palen. Er zijn goede stappen gezet in het verder brengen van het gehele ontwerp.
Aan Waterschap Rivierenland en Projectoverstijgende Verkenning Piping.
De ‘Handreiking Grondonderzoek voor Piping’ geeft een overzicht van grondonderzoekstechnieken die geschikt zijn voor pipinganalyses bij Nederlandse waterkeringen. Het ENW vindt de ‘Handreiking Grondonderzoek voor Piping’ een mooi, kort en bondig opgezet rapport, voorzien van factsheets met ter zake doende parameters. De standaard factsheet is een goed uitgevoerd initiatief dat navolging verdient.
Aan Waterschap Rivierenland en Projectoverstijgende Verkenning Macrostabiliteit.
De Projectoverstijgende Verkenning (POV) Macrostabiliteit heeft advies gevraagd over de concept Handreiking Life Cycle Monitoring en het bijbehorende achtergronddocument. In de handreiking wordt het belang van tijdige monitoring en de bewustwording van faseovergangen (van beheer en beoordeling, via ontwerp en uitvoering weer naar beheer) aangekaart. De focus ligt op de kwaliteit van monitoringsgegevens, die bestaat uit gebruikswaarde en betrouwbaarheid.
Aan Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard en Projectoverstijgende Verkenning Voorlanden.
De Projectoverstijgende Verkenning (POV) Voorlanden heeft advies gevraagd over de concept Handreiking Voorland en de bijbehorende Quickscan Veiligheidsanalyse Voorlanden Hollandsche IJssel.
Aan Waterschap Rivierenland en Projectoverstijgende Verkenning Macrostabiliteit.
Waterschap Rivierenland heeft namens de Projectoverstijgende Verkenning Macrostabiliteit (POV-M) advies gevraagd over de Technische Richtlijn voor het beoordelen, ontwerpen, aanleggen, beheren en onderhouden van grondverbeteringstechnieken in en nabij waterkeringen.
Aan Waterschap Rivierenland en Projectoverstijgende Verkenningen Piping en Macrostabiliteit.
Waterschap Rivierenland heeft namens de Projectoverstijgende Verkenning Piping (PoV-P) en de Projectoverstijgende Verkenning Macrostabiliteit (PoV-M) van het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP) advies gevraagd aan het ENW over de Technische Richtlijn Drainagetechnieken.
Het ENW vindt het een goede zaak dat de Technische Richtlijn Drainagetechnieken is opgesteld. De richtlijn bevat veel informatie en geeft een state-of-the-art overzicht van beschikbare kennis en technieken. De effecten van drainagetechnieken worden duidelijk geschetst en er wordt helder aangegeven waar winst te behalen valt met het verlagen van de stijghoogte in het watervoerend pakket.
Aan Waterschap Rivierenland en Projectoverstijgende Verkenning Piping.
Waterschap Rivierenland heeft advies gevraagd over de zogenaamde Beslisboom ‘Hoe om te gaan met piping’. Doel van de Beslisboom is het aanbrengen van een prioritering in de pipingopgave. In het ontwikkelde beslismodel voor piping worden aan het rekenkundige oordeel ervaringen, waarnemingen en een doorkijk naar de toekomst toegevoegd.
Resultaat kan zijn het uitstellen van een versterkingsmaatregel, in de verwachting dat de piping-opgave (binnen afzienbare termijn) vermindert door nieuwe inzichten. Het veiligheidstekort in de tussenliggende periode wordt in dat geval acceptabel geacht.
Aan Waterschap Limburg.
Waterschap Limburg heeft het ENW advies gevraagd over de faalkansanalyse van de betrouwbaarheid van de sluiting van tijdelijke waterkeringen. Het ENW is van mening dat er een gedegen foutenboomanalyse is uitgevoerd voor het bepalen van de kans op niet-sluiten per vraag.
Een foutenboomanalyse is een zeer geschikt middel om een faalkansanalyse helder te structureren en is een standaardmethode die past bij de Toets op Maat voor demontabele keringen. Het is een goede zaak dat deze analyse extern is gereviewd.