Door ENW uitgebrachte adviezen
Zoeken in de index
Resultaten
Aan Directoraat-Generaal Ruimte en Water.
Tot voor kort ging de aandacht in het waterveiligheidsbeleid vooral uit naar het beheersen van hoogwaterstanden, bijvoorbeeld via retentie, rivierverruiming of noodoverloop. Met de invoering van de risicobenadering is er meer aandacht gekomen voor de (sterkte van de) waterkeringen, ook omdat daar de grootste kennisleemten en onzekerheden liggen.
Een neveneffect is echter dat de aandacht voor de werking van het watersysteem op grotere schaal lijkt af te nemen, terwijl verstromingsrisico’s toch alles te maken hebben met hoogwaterstanden, en die weer met interacties en systeemwerking op grote schaal.
Gezamenlijk advies van de Adviescommissie Water en het ENW aan Directoraat-Generaal Ruimte en Water.
DGWB heeft aan het ENW gevraagd advies uit te brengen over de zogenaamde langetermijnambitie voor het rivierengebied (LTAR). Het ENW heeft dit advies opgesteld samen met de Adviescommissie Water (AcW). Dit advies heeft betrekking op het rivierengebied, meer specifiek de Rijntakken en de Bedijkte Maas en het daaraan grenzende overstroombare gebied dat beschermd wordt door waterkeringen. De problematiek in de Maasvallei is afwijkend en maakt geen onderdeel uit van dit advies.
Aan Unie van Waterschappen, Rijkswaterstaat en de afzonderlijke waterschappen.
Het ENW stelt dat beoordelingen op maat een belangrijkere rol kunnen spelen bij het efficiënt oplossen van de versterkingsopgave dan in de afgelopen toetsrondes het geval is geweest. Niet-noodzakelijke dijkversterkingen kunnen mogelijk worden voorkomen en/of de scope van dijkversterkingen kan worden aangescherpt. Ondanks de reeds beschikbare technische mogelijkheden en de vanuit de zorgplicht gestelde eis een scherper beeld te hebben van de veiligheid (‘beter inzicht in eigen dijk’), is er een aantal belemmeringen waardoor de potentie onderbenut blijft.
Aan Directoraat-generaal Ruimte en Water, Rijkswaterstaat, Deltacommissaris, Unie van Waterschappen, Stichting Toegepast Onderzoek Waterbeheer,
Hoogwaterbeschermingsprogramma.
Het advies Beter Leren Keren geeft een strategische richting aan om te komen tot kennisontwikkeling (en kostenbesparingen) op het terrein van waterveiligheid door slimme inzet van veldmetingen en integrale monitoring. Het is tot stand gekomen door bijdragen van vele professionals die gaandeweg het proces een groot aantal kansrijke cases hebben ingebracht.
Aan Directoraat-Generaal Ruimte en Water.
Het ENW is verheugd dat er met deze kennisagenda stappen worden gezet naar het in samenhang programmeren en uitvoeren van onderzoek en dat hier de komende jaren financiële middelen voor worden vrijgemaakt. De kennisagenda heeft een duidelijke opbouw langs de drie thema’s techniek, systeem en leefomgeving.
Aan Waterschap Noorderzijlvest.
Waterschap Noorderzijlvest vroeg het ENW te adviseren over het ontwerp van een breuksteen bekleding, vol en zat gepenetreerd met beton, bedoeld voor de dijk Eemshaven-Delfzijl. Het ENW acht het ontwerp helaas nog onvoldoende uitgewerkt om als maatregel voor de waterveiligheidsopgave te kunnen worden ingezet.
Aan Directoraat-Generaal Ruimte en Water.
Het ENW adviseerde positief aan DGRW over het conceptuele model van een nieuwe Rekenregel suppletievolume en het gebruik van de rekenregel als basis voor het onderzoeksprogramma Kustgenese 2.0. Drie aandachtspunten geeft het ENW mee.
Aan Projectoverstijgende Verkenning Piping.
Waterschap Rivierenland heeft in het kader van de PoV Piping het ENW om advies gevraagd over de groene versie van de Ontwerp- en beoordelingsrichtlijn voor Verticaal Zanddicht Geotextiel. Het ENW vindt het een prima handreiking om de maatregel in de praktijk uit te gaan voeren.
Aan Directoraat-Generaal Ruimte en Water.
De afgelopen jaren hebben Rijkswaterstaat, Deltares en andere partijen gewerkt aan het Wettelijk Beoordelingsinstrumentarium (WBI2017) en het Ontwerpinstrumentarium (OI2014). Het ENW heeft de ontwikkeling van beide instrumentaria van nabij gevolgd en het project WBI2017 zelfs van direct advies voorzien via de ENW Voorbereidingsgroep WBI2017. Inmiddels is het WBI beschikbaar en is deze groep ontbonden.
Aan Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier.
Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier vroeg het ENW te adviseren over de ontwerp- en beoordelingsmethodiek van een getrapte bekleding voor de Havendijk in Den Oever. Het ENW kan zich grotendeels vinden in de ontwerpmethode, maar wijst op een nog ontbrekend mechanisme, namelijk de horizontale verplaatsing van elementen als gevolg van golfklap.