Advies Reflectie op rapport Ruimte voor Zeespiegelstijging

Het Ministerie van IenW publiceerde in maart een verkenning met drie denkrichtingen hoe Nederland veilig en leefbaar kan blijven bij zeespiegelstijging: Meebewegen (aanpassing landgebruik), Beschermen (dijkversterking), en Zeewaarts (meer voor de kust). Drie consortia beoordeelden ieder de haalbaarheid van een van deze opties. De resultaten zijn samengevat in een overkoepelend rapport, waarop het ENW werd gevraagd te reflecteren.

Het ENW waardeert de gedegen aanpak en de diversiteit aan betrokken expertise, maar benadrukt dat de consortia een verschillende aanpak hebben gekozen, waardoor uitkomsten niet altijd goed vergelijkbaar zijn. Ook is de maatschappelijke context in de toekomst constant gehouden. Dat begrijpt het ENW, omdat daarmee de nadruk ligt op de waterveiligheidsstrategie, maar dit had ook verkend kunnen worden met verschillende scenario’s.

Het ENW beoordeelt de conclusies in de rapportages grotendeels als evenwichtig, hoewel sommige aannames misschien te optimistisch of te pessimistisch zijn. Voor heel Nederland zijn de uitkomsten nog onvoldoende duidelijk, en regionale benaderingen zijn wenselijk.

Het ENW pleit voor een intensieve integratie van de langetermijnstrategie in bestaande programma’s. Tevens wordt aangeraden om strategieën voor de korte termijn (tot 1 meter zeespiegelstijging) uit te werken voor kritieke gebieden zoals de Rijnmond, de Zuidwestelijke Delta, en de grote rivieren.

Het ENW benadrukt de urgentie van maatregelen die de klimaatverandering beperken om extreem ingrijpende scenario’s te voorkomen. De technische haalbaarheid van een veilig Nederland blijft vooralsnog overeind, maar er is behoefte aan meer gedetailleerd onderzoek en een visie voor de kortere termijn, die ook maatschappelijke implicaties explicieter adresseert.